Luokissa on oppilaita, muitakin kuin erityisoppilaiksi luokiteltuja, jotka hahmottavat maailmaa eri tavoin. Yhden on helppo ymmärtää sanallisia ohjeita, toinen tarvitsee tuekseen näköhavainnon, kolmas hyötyy koskettamisesta ja neljäs liikkeestä. Kuvataiteessa on mahdollista tehdä havaintoja näillä kaikilla tavoilla. Kuvataiteen sisältöalue on laaja: piirtäminen, maalaaminen, grafiikka, saven muotoilu, paperin taittelu, elokuvan tekeminen, kuvataiteen tekeminen tietokoneella ja niin edelleen, jokaiselle löytyy varmasti mieluinen osa-alue. Opettajan tehtävä on esitellä oppilaille erilaisia kuvataiteen mahdollisuuksia ikätasoa vastaavalla tavalla ja tehdä tutuksi erilaisia materiaaleja ja työskentelytapoja. Samalla opettaja ohjaa visuaalisesti suuntautuneeseen kielenkäyttöön ja kuvalliseen ajatteluun (Forsman & Piironen 2006, 113).
Peruskoulun opetussuunnitelman perusteissa (2004) asetetaan melko laajoja tavoitteita kuvailmaisulle ja kuvalliselle ajattelulle, taiteen tuntemukselle ja kulttuuriselle osaamiselle, ympäristöestetiikalle (sisältäen arkkitehtuurin ja nuotoilun) sekä mediataidoille ja kuvaviestinnälle. Opettajan onkin mietittävä tarkkaan, jotta hän osaa ottaa eri osa-alueet huomioon ikätasoisesti. Mielestäni on turha rasittaa oppilaita tiukilla opetussuunnitelman "vaatimuksilla", koska kuvataiteenhan tulee olla innostavaa ja luovuuteen kannustavaa. Väitän, että 1.-4. lk:n oppilaan on vaikea esimerkiksi "arvioida omaa median käyttöään, tehdä omia valintoja ja perustella näkökantojaan" (POPS 2004). Sen sijaan, että opetussuunnitelma vaatii, että oppilas osaa edellä mainitut asiat 4.lk:n päättyessä, siellä voisi olla vaatimus, että oppilas harjoittelee näitä asioita.
Lähteet:
Forsman, A.-C. & Piironen, L. 2006. Kuvien kirja. Kuvataideopetuksen käsikirja perusopetukseen. Tammi.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2004.
Esimerkkejä kotimaisesta kuvataiteesta
Kumikorva, Outi Markkanen 2001
- Tätä kuvaa voisi käyttää virikkeenä kierrätysteemaan. Tarpeettomasta krääsästä voi muotoilla taideteoksen. Teoksen ei välttämättä tarvitse olla taulun muodossa, vaan kierrätysrojusta voi rakentaa vaikka robotin tai ihmekoneen.
Haavoittunut enkeli, Hugo Simberg
- Tämä kuva on tärkeä osa kulttuurihistoriaa ja kuuluu yleissivistykseen tunnistaa se. Kuvaa voisi tehdä tutuksi näyttelemällä itse maalauksen tilanne, josta otetaan valokuva. Näin oli joku jyväskyläläinen luokka tehnytkin, siitä oli juttua syksyllä 2012 sanomalehdessäkin.
Käsitelty valokuva, Veera, Raision lukio
- Tämä kuva voisi toimia virikkeenä kuvankäsittelytehtävässä. Kuva tuo selkeästi esiin sen, miten suuria muutoksia tietokoneella voi valokuvalle tehdä. Oikeastihan ei olisi mahdollista, että ihminen hyppelisi pienessä kukassa, mutta kuvankäsittely antaa mielikuvitukselle rajattomat mahdollisuudet. Kuvan avulla voi myös opettaa mediakriittisyyttä: ei kannata aina uskoa kaikkea, vaikka näkisi valokuvankin.