keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Savityöt 5.9. ja 12.9.

Veden käyttö on tärkeää savea muotoiltaessa. Kannattaa laittaa vettä saven sisään ja sitten puristella. Näin kosteus leviää koko saveen. Saven pintaa saa siloteltua vedellä sivelemällä. Ensimmäinen savityömme oli alkuolio. Aikani muovailtuani päädyin kävynmuotoiseen tasokuvaan, johon "veistelin" metallilastalla käpymäiset väkäset koholle pohjasta. Käytin työhöni punasavea, joka kuivuttuaan ja varsinkin valokuvassa näyttää kellertävältä.


Toisella savityökerralla valkoinen savi oli ihanan tuoretta ja helposti muovautuvaa. Sanomalehdestä muotoiltiin naamiolle pään muotoinen alusta. Savea laitettiin muotin päälle pieninä paloina, jotka kiinnitettiin yhteneväksi naamioksi. Silmäkuopat painettiin syvemmälle ja kuoppien kohdalle tehtiin erillisistä savipaloista silmät ja silmäluomiet. Vähän jännitti, kuinka ne pysyvät paikoillaan kuivumisen ja polttamisen aikana, mutta hyvin pysyivät. Nenä ja huuletkin liitettiin naamion päälle ja sieraimet kaiverrettiin rautalangalla, jotta saveen ei jäisi niin paksuja kohtia, että ne halkeilisivat kuivuessaan. Naamion muotoili oli yllättävän mukavaa ja helpompaa kuin luulin. Naamioni ilmeestä tuli aika kärsivä.






Käyttöesineeksi tein pienen ruukun / maljakon makkaratekniikalla. Ensimmäinen versio levisi siinä vaiheessa, kun tasoittelin makkaroita. Pohjan ja makkaroiden tulee olla paksuja, jotta ruukku pysyy kasassa. Ruukun suuaukkoa kohti kapeneva malli tukee muodossa pysymistä. Sisäpuolta kannattaa tasoitella matkan varrella. Makkaroiden rajakohdat "rikotaan" painelemalla muotoiluraudalla, siten on helpompi tasoittaa ja makkarat kiinnittyvät toisiinsa paremmin. Tasoittelun jälkeen tehdään koristelu esimerkiksi kaivertamalla. Polttamisen jälkeen vielä ennen lasitusta on mahdollista koristella savityötä siihen tarkoitetulla väriliidulla.


Kokeilimme myös kipsivalua. Tein omat kipsivaluni omatoimisella kuviskerralla yrityksen ja erehdyksen kautta. Koska minulla ei ollut tietoa, kuinka paljon vettä kipsijauheeseen tulee sekoittaa, tein montaa eri "vahvuusastetta". Liian löysä massa kuivui korpuksi muotin seinämille ja liian kova massa ei ehtinyt kunnolla levitä tasaisesti, mutta kokeilemalla löytyi sopiva sekoitussuhde. Muottina toimi suklaakonvehtirasian sisus ja valmiit, maalatut kipsikarkit näyttävät pieniltä leivoksilta.  Kuvassa näkyvistä neliskulmaisista korurasioista en saanut kovettunutta kipisivalua irtoamaan. Kipsivalumenetelmällä voisi helposti tehdä oppilaiden kanssa vaikka jääkaappimagneetteja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti